LES 2.2: Hoe bepaal je een persona?

Die 7 stappen klinken logisch en makkelijk, maar het wordt pas echt waardevol als het ook overeenkomt met de praktijk. Hoe doe je dit? Dat kan aan de hand van de volgende manieren:

  • Praat met je collega’s en kenners van de markt – Vraag aan hen wat ze allemaal over je klant weten en zet dit op papier.
  • Houd klantinterviews – Vraag je klanten hoe zij tot bepaalde keuzes zijn gekomen. Wat vinden zij irritant bij aankopen en wat vinden ze echt fijn?
  • Doe een algemene doelgroep analyse – Met behulp van een aantal algemene segmentatie-criteria krijg je een goed beeld van je doelgroep als geheel.
  • Doe een online analyse van je doelgroep – Probeer een aantal personen uit je doelgroep op de social media kanalen te vinden. Welk gedrag vertonen zij? Zijn er zaken die overeenkomen met de gehele groep?
  • Analyseer het gedrag van je doelgroep – Hier kan je denken aan zaken zoals kooptype (motivatie van de koop, prijs, gemak of kwaliteit), koopbereidheid (in welke fase bevinden de klanten zich en welke verwachtingen hebben ze), levenscyclus (in welke fase bevindt je doelgroep zich?).
  • Bekijk online gedrag van de doelgroep – Wat zie je terug in de statistieken van je digitale marketing kanalen: Hoelang blijven ze op de website? Wanneer bezoeken ze de website? Waar komen ze vandaan? Wat vinden ze aantrekkelijke content?

Verschillende online tools helpen je om dit snel in kaart te krijgen, bijvoorbeeld via http://www.b2bpersona.nl,https://www.hubspot.com/make-my-persona,https://xtensio.com/user-persona/

Ben je dan klaar? 

Een UX design van een website is niet altijd makkelijk om te maken, maar persona’s zijn zeker de eerste stap daartoe. Als je een gebruikersgericht design wilt hebben, dan moet je wel op de hoogte zijn met de wensen en gebruiken van je doelgroep/gebruikers. Dat probeer je in beeld te krijgen met een persona, maar een echte vertaling wordt hierbij nog niet gemaakt richting de website of app. Als vervolg hierop kan je op basis van je persona een user story (of meerdere user stories op basis van de verschillende motivaties) een user scenario, use case en user flow opstellen. Deze tools helpen je om de handelingen van een persona te beschrijven en verbeteringen te formuleren. Meer uitleg hierover krijg je in de volgende topic.