LES 1.2: Welke namen zijn er allemaal te kiezen?

Nu heb je duidelijk wat jij precies wilt doen en uitstralen wat dan ook aansluit op je doelgroep. Neem deze uitgangspunten mee in het creatieve proces richting het bepalen van een naam. Hoe pak je het aan?

  1. Waar staat je organisatie of website voor?

Voordat je een naam kiest, moet je weten wat je missie , doelen, doelgroep en positionering is. Waarom belangrijk? Wil je internationaal gaan dan zal een lokale naam niet echt werken. Heb je voornamelijk jonge personen in je doelgroep dan is een gekke of grappige naam een mogelijkheid. Heb je als positionering om totaal anders te zijn, dan zal je ook moeten kiezen voor een unieke naam. Je hebt deze input dus nodig om een gedegen keuze te maken voor een naam.

  1. Schrijf verschillende beschrijvende woorden op.

Als je de strategie in kaart hebt gebracht, ga je nu verschillende beschrijvende woorden noteren. Probeer hier woorden te gebruiken die al goed aansluiten bij de filosofie van de organisatie. Doe je dit bijvoorbeeld voor een marketingbureau dan kan je denken aan woorden zoals, conversie, resultaat en winst. En gebruik hier gerust Engelse woorden bij, zoals: profit, optimize en score. Misschien zie je al een aantal mogelijke opties ontstaan.

  1. Kies een stijl.

Wil je een naam die uniek is of een naam die gelijk herkenbaar is? Kies een stijl en ga op basis van de opgeschreven woorden (stap 2) je stijl verder uitwerken. Er zijn vier mogelijk stijlen:

  • Abstracte merknamen – Namen die je eigenlijk niks zeggen. Ze klinken vaak lekker en zonder kennis zegt het je helemaal niks. Voor een kokosnoot website kan dat zijn dogomogo.
  • Suggestieve merknamen – Suggestieve (of associatieve) merknamen kunnen een vertaling zijn van de kernwaarden van het bedrijf of een (bedachte) vertegenwoordiger van de organisatie, bijvoorbeeld healthyfresh.nl of kokodokter.nl.
  • Descriptieve merknamen – Descriptieve of beschrijvende namen beschrijven letterlijk wat de organisatie doet. Bijvoorbeeld: kokosnootonline.nl
  • Hybride vormen – Dat kan samensmelting zijn van de voorgaande opties: goconut.nl.
  1. Bedenk een verhaal.

Past de naam bij de verwachting van je doelgroep? Als je een naam hebt gekozen, zal de doelgroep de gewenste gevoelens en emoties hebben als ze je naam zien en lezen: ‘Conwi marketing, new level creation in marketing’. Als de naam dus niet past bij hetgeen wat je wilt bereiken met je positionering en missie, dan moet je toch weer verder zoeken .  

  1. Leg de naam vast.

Als je een naam vastlegt dan hoor je bij de KVK al snel genoeg of het unieke naam is. Als je jouw naam alleen vastlegt voor een website dan kan je al veel sneller zien wat er beschikbaar is. Je zult merken dat descriptieve domeinnamen veelal bezet zijn. In aantal gevallen zullen ze te koop zijn, maar dat zal niet zo goedkoop zijn als een abstracte domeinnaam. Denk in ieder geval hier ook aan je strategie als je moet keuzen voor een extensie (.com, .nl of .info).