Waarom?’. Dat is de vraag, die veel jonge kinderen stellen. Maar als je ouder wordt, doe je dat steeds minder. Eigenlijk gek, want die vraag helpt je veel te begrijpen in het leven. Zo zag Simon Sinek het ook, want hij vindt dat bedrijven die vraag te weinig aan zichzelf stellen. Om die reden heeft hij the Golden Circle ontwikkelt om bedrijven meer te laten stil staan waarom ze bepaalde zaken doen. Het model geeft weer welke vragen de organisatie zichzelf moeten stellen om helderheid te krijgen waar het allemaal om draait binnen de organisatie. Het omvat de WHY, HOW en WHAT.
Waarom heb je nou koffie aan je klant gegeven? Je kan het antwoord heel goed beredeneren, want misschien heb je dit gedaan om klantvriendelijk of gastvrij te zijn. Ga je dieper de onderneming in en vraag je ‘waarom heb je een slagerij’ dan kan het wat lastiger worden. Het antwoord is natuurlijk niet om geld te verdienen, want dan kon je ook andere dingen doen. Het abstracte boven tafel krijgen, is hetgeen wat het model wil, want dan pas word je echte overtuiging duidelijk. Wat is het doel geweest om te starten met je onderneming? Waarom zag jij in één keer ruimte om het idee te starten? Etc. Dat zijn de vragen die je wilt beantwoorden!
De drijfveren zijn vervolgens een vertrekpunt voor alle zaken die je doet, zo ook de communicatie die je inzet. Dus niet alleen maar praten over de ‘why’, maar ook het vertalen van die ‘why’ is de volgende stap van the Golden Circle.
Hoe zorg je er nou voor dat the Golden Circle goed voor je gaat werken? Daar heb je toch creativiteit voor nodig, om alles terug te kunnen brengen tot je waarom. Een mooi voorbeeld die the Golden Circle goed toepast is Coolblue.
Why – Wat zijn je drijfveren – ‘Een voorbeeldbedrijf worden voor andere ondernemingen op het gebied van klantgerichtheid.’ (Baaz.nl, 2013)
Hoe – Hoe vertaal je je geloof – Het verassen van je klanten staat centraal, van veel service (bereikbaarheid en afleveropties) tot persoonlijke kaartjes. Alles doen om de klant blij te maken.
Wat – Wat is de uitkomst van je drijfveren – Het verkopen van verschillende artikelen.
Een Golden sentence brengt alle onderdelen van de Golden Circle samen in één zin. Voor Coolblue is dat: ‘Alles voor een glimlach’.
Online missie
De invulling van the Golden Circle geeft gelijk al een goede voorzet voor je digitale missie. Je kan onder andere zien welke positie Digital Marketing daar inneemt. De posities zijn op drie niveaus vorm te geven. Ten eerste de missie die niet zonder Digital Marketing kan. Denk dan aan de missie van Google -> To organize the world’s information and make it universally accessible and useful. Google kan dit alleen maar bereiken met de Digitale kanalen.Ten tweede dat het internet een kritische succesfactor is voor een positief resultaat. De missie van de Bijenkorf is hier een mooi resultaat van -> Het meest inspirerende, verrassende en creatieve warenhuis waar iedereen bijzonder is. Dit kan alleen maar bereikt worden om meer te communiceren via het internet en winkels te sluiten. Ten derde als strategisch hulpmiddel. Renault heeft zich ten doel gesteld om auto’s te maken met een innovatief design vol met passie en emotie. Daarbij zet Renault de digitale kanalen in om de innovatieve ideeën van het merk over te brengen bij consumenten en werknemers. Denk dan aan het delen van vooruitstrevende designs van auto’s. Wat zet jij in je missie? De drie noodzakelijke onderdelen in een missie zijn gelijk aan de Golden Circle:
Amazon heeft dat heel mooi weten te verwoorden: (waar/wat->) We seek to offer the earth’s biggest selection and (hoe->) be earth’s most customer-centric company, (waarom->) where customers can find and discover anything they might want to buy online.
Als je weet wat je nastreeft voor de lange termijn kun je vervolgens hoofddoelen en verdienmodellen formuleren.
Hoofddoelen
Hoe start je nu met het formuleren van een hoofddoel? Het is belangrijk dat de leerpunten uit de interne en externe analyse meegenomen worden bij de formulering. Daarnaast geeft je missie daar ook een sturing aan, want dat bepaalt waar je je precies op wilt focussen met je hoofddoel. Hoofddoelen zijn terug te brengen tot drie richtingen.
De focus van je hoofddoel gaat samen met de bepaling van je business-model. Je hoofddoel geeft al aan hoe je denkt het te gaan bereiken. Hierbij heb je verschillende opties denk dan aan:
Als je dit helder hebt ga je naar de volgende stap, voor wie ga je dit allemaal doen? Dat leren we in de volgende les.