Website-requirements zijn een lijst met noodzakelijke functies en opties die je op een website moet implementeren. Er zijn verschillende soorten requirements die vanuit de voorgaande stappen gedefinieerd kunnen worden. Vervolgens is het aan de verantwoordelijk personen om op basis van het lijstje een prioritering te bepalen per vereiste.
De requirements zijn onder te verdelen in verschillende categorieën:
- Vereisten die het hoofddoel van de website ondersteunen. Een webshop zal vereisten implementeren die een verkoop mogelijk maken.
- Gebruikersvereisten, wat heeft de gebruiker nodig om zijn doel te kunnen bereiken zonder dat hij daar bij gefrustreerd word?
- Functionele vereisten, hoe moet een website reageren of hoe moet een website vormgegeven worden om effectiviteit en efficiëntie tijdens het gebruik te waarborgen?
- Vereisten voor de organisatie, wat moet de organisatie aanpassen om de website op een juiste wijze te laten werken?
Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Je moet er voor zorgen dat de requirements zo geformuleerd zijn dat je bij wijze van gelijk kan implementeren zonder na te denken. Dus:
- Specifiek en niet te vaag zijn – De website moet speels zijn, maar de kleur geel en oranje moeten in het hoofdnavigatie gebruikt worden en de achtergrond van de body moet een rode kleur bevatten).
- Compleet en goed doordacht (een eenvoudige navigatie, maar een navigatie menu met 4 menu-items die elk uit één (of hooguit 2) woord bestaan).
- Samenhang met resultaten – Een leuke website maken, maar de gebruiker toont onderzekerheid, om die reden dient het volgende te worden geïmplementeerd.