LES 3.5: Hoe maak je een wireframe?

Op basis van de eerdere stappen kan je een eerste concept tekenen van je website. Je bepaalt in grote lijnen hoe je website er uit gaat zien. Je maakt eenvoudige zwart-witdiagrammen met knoppen erin om uiteindelijk te kunnen testen hoe je gebruikers reageren op de opbouw van je website. Dat wordt ook dan wel een wireframe genoemd.  Je plaatst hier dus nog geen kleur in of echte plaatjes. Bij het samenstellen van je wireframe houd je natuurlijk rekening met zaken die voortkomen uit de requirements en van invloed kunnen zijn op je schets. In een wireframe verwerk je in ieder geval:

  • structuur: de (samenhang van alle) pagina’s op je website
  • layout: de schikking van de onderdelen op elke pagina
  • navigatie: menus en links op je website
  • functionaliteit: elementen (tekstvelden, foto’s, filmpjes, sliders, knoppen…) die de interactie, het gebruiksgemak en de efficiëntie

Je zou kunnen denken waarom maken niet gelijk een website. Dat heeft te maken met verspilling. Het maken van een website kost natuurlijk veel meer tijd dan het maken van wireframe. Als je er achter komt dat het totaal anders moet dan je eerst hebt bedacht, dan heb je niet zoveel tijd en geld verloren als je eerst een wireframe test.